Greenco

IMG_0587

Een kas van 10 ha in 13 weken bouwen onvoorstelbaar? Nee hoor! Met een goede samenwerking en hard werken lukt dat! De kas van Greenco Wieringermeer in Middenmeer wordt vanaf week 46 vol gezet met planten. De verwachting is dat aan het begin van het nieuwe jaar de eerste oogst plaatsvindt van zowel rode, gele, oranje als bruine snoeptomaatjes.

Voordat de planten erin kunnen, moet er nog wel het een en ander worden gedaan. Het gronddoek en de buizen liggen en de komende week zullen de teeltgoten erin gedraaid worden. Een speciale machine zorgt ervoor dat de plano rol staal over een lengte van 190 meter binnen no time een teeltgoot uitvouwt die met 40 man opgehangen moet worden. Op deze teeltgoten zullen de kokosmatten, het substraat waar onze planten op groeien, geplaatst worden. Ook zullen eind volgende week alle lampen worden opgehangen en aangesloten in deze duurzame kas, zodat de teelt kan beginnen.

Duurzaam? Jazeker!
In de kas benut Greenco de nieuwste technologieën om zo duurzaam mogelijk te telen. Kortgezegd:

  • Er wordt gebruik gemaakt van dubbele schermen, zodat de warmte in de kas optimaal benut kan worden.
  • Om ervoor te zorgen dat de schermen niet open hoeven om de overtollige warmte te koelen (wat zorgt voor extra lichtuitstoot), worden er zo’n 600 speciaal ontworpen ventilatoren opgehangen. Er wordt in het gebied (Agriport A7) gebruik gemaakt van aardwarmte en verschillende duurzame energie-opwekkers voor de warmte en elektra. Deze opwekking zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot
  • De overtollige warmte die Greenco overhoudt door de opwekking van stroom voor de lampen en ventilatoren, leveren we aan een naastgelegen paprikabedrijf

Dankzij de opening van deze kas kan Greenco het hele jaar door gezonde en lekkere snacktomaten leveren, rechtstreeks uit de polder, zonder het milieu extra te belasten.